Jump to content
GMS, SMS, and WMS User Forum

Modflow - model checker err


GMS User
 Share

Recommended Posts

I've started a modflow model with the conceptual model approach with a 3d grid with 3 z layers:

-1st acquifer - sand1 (water present only during raining days)

-2nd aquiclude loam

-3rd confined acquifer - sand2

I build the boundary conditions and the 2d mesh for interpolating starting heads from piezometric record.

I use the field data to create boreholes litology, import in GMS and made cross sections. I convert the material (sand1, loam, sand2) to horizons.

I build solids from boreholes and verify cross-section and assign the layer range.

But when I convert solids to Modflow data same problems occurs. The grid model is not as the solid one.

The second problem arises when I set the initial condition (starting heads). Shall I assign it to every layer or only to the 1?

When I run model checker there were errors regarding the starting heads under the botton of layer 1.

How can I fix these errors?

The water level is interpolated from scattered data and I cannot edit it one by one. By the way the aquifer is confined and the water level is refered to the 2nd aquifer - sand2, so it's correct that the starting heads can be under the botton of layer 1.

The third annotation is concerning the display of cells in modflow. Moving the cursor and click on a cell does not display cells i,j,k values but only the ID. To find a cell by i,j,k I've to use the find cell menu funcition. There is not a way to diplay i,j,k in the status bar?

Any suggestion?

Thanks

dlattuada

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Dear Shayan,

Quote

..how did you build solids from boreholes?

I follow these steps:

1) import Boreholes data and manually set HUG materials values, 2) create cross-section and set horizons value (manually or by auto-assign horizons), 3) create a TIN, 4) convert Horizons to Solids (Boreholes > Convert Horizons > Solids)

 

Quote

I use the field data to create boreholes litology, import in GMS and made cross sections. I convert the material (sand1, loam, sand2) to horizons.

I build solids from boreholes and verify cross-section and assign the layer range.

But when I convert solids to Modflow data same problems occurs. The grid model is not as the solid one.

The post is dated 2011. I cannot remember what kind of error I got and how I solve it.

By the way I start building a simplified version of the model following the tutorials found in http://www.aquaveo.com/software/gms-learning-tutorials. It's easy to solve errors in a simple model. Afterwards I build a more complex one.

Regards,

daniele

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...