Jump to content
GMS, SMS, and WMS User Forum

Array error when starting a transient MODFLOW run


Recommended Posts

I'm following the same process (I think) that I've used before, switching a model from a steady-state calibrated model to a transient one. But now I am getting an error soon after starting MF saying that "allocation of arrays X, Z, IX and XMS failed." (see image) I've run through the tutorials and steps I've taken in previous translations and can't find my error. Does this error ring any bells? Thanks!

post-12658-0-42445600-1371653636_thumb.j

Link to post
Share on other sites

If you built the model using the conceptual model approach then GMS uses the observation package to get computed flows. MODFLOW uses a lot of memory (unnecessarily) when you have this many observations. You could try selecting the MODFLOW | OC - Output Control menu and turning off "Enabling saving of computed flows for all source/sinks objects."

If you want the computed flows, another thing you could try is running the model with 64-bit MODFLOW. In order to do so you need to have a 64-bit windows operating system installed. You turn on 64-bit MODFLOW by selecting the Edit | Preferences menu, selecting MODFLOW in the list to the left of the Preferences dialog, and turning on the 64-bit toggle. In GMS 9.0 and later you can turn on 64-bit for the current model only by selecting MODFLOW | Global Options and turning on the 64-bit toggle.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...